top of page

 

Het doel van yoga is een attitude aannemen, op en naast de mat, om gewoonte patronen, zowel positieve als negatieve, te herkennen (= bewust worden) en deze om te buigen met het doel om meer harmonie, connectie en vrijheid in het leven te ervaren op fysiek, mentaal en spiritueel vlak. 

Yoga is een praktijk die bestaat uit een fysieke work-out, ademhalingsoefeningen en meditatie.  Het maakt je bewust van je fysieke, mentale en emotionele toestand.  Het is een 'gelaagde' sport, helemaal niet zweverig maar 'down to earth'.  Je gaat de conversatie aan met je lichaam, je geest en je emoties.  We kennen yoga allemaal van de moeilijke en ingewikkelde poses.  Maar waarom staan we op ons hoofd, onze handen of op één been? Het uitvoeren van een ingewikkelde houding is niet het doel op zich, het is een traject om de zwakke schakels in ons lichaam te versterken en om spanning los te maken.  Het gaat dan over spieren, bindweefsel (fascia), over je ingewanden en je hormonen huishouding. 

Maar wat zeker even belangrijk is, is dat je met bepaalde poses de mentale oefening aangaat.  Als je op één been probeert te balanceren hoef je niet te denken aan je dagdagelijkse beslommeringen, want dan donder je op de grond. Je hebt mentale focus nodig.  Yoga leert je om die mentale focus aan te scherpen.  Tijdens de les, en geleidelijk aan ook daarbuiten. 

Wat kan je verwachten van Functionele Yoga?

 

Functionele yoga past yoga poses aan in functie van de mogelijkheden en beperkingen van de yogi en richt zicht op specifieke gebieden van het lichaam.  De yogahouding wordt hier dus aangepast aan de yogi.  Deze manier van yoga beoefening creëert een veilige en niet competitieve sfeer waarbij de actie primeert boven de vorm.

Concreet vormt het een combinatie van statische en dynamische oefeningen  waarbij de nadruk iets meer op het dynamische ligt (t.o.v. de Yin Flow). Het is gericht op het versterken van de core stability en er wordt extra aandacht geschonken aan de schouders en het bovenlichaam.

 

Oefeningen worden gelaagd opgebouwd om op die manier rekening te  houden met mensen met blessures of andere aandachtspuntjes. We volgen de seizoenen - met in de zomermaanden meer nadruk op yang,  in de donkere maanden meer yin 

We geven telkens ook de nodige aandacht aan een goede ademhaling.  Onderzoek toont aan dat zelfs bij kleine aanpassingen aan de manier waarop we ademhalen, onze sportieve prestaties en onze lichaamsgesteldheid kunnen verbeteren. 

 

Voor wie is het bedoeld?

  • Als je naar de yoga komt voor de combinatie van het vinden van rust en  tegelijk het versterken van je core stability; 

  • Als de functionele yoga van de afgelopen reeksen voor jou al de ideale fit  is.

 

Foto Functionele Yoga.JPG
bottom of page